Follow by Email

péntek, április 17, 2015

LENGYELORSZÁG - SERTÉSBORDA KÁPOSZTÁVAL

Sertésborda káposztával. Amikor egy csoportos utazás alkalmával Lengyelországba, ezen belül is Krakkó környékére utaztam, ezt az ételt kaptam vacsorára első nap. Meg kell mondjam, előtte nem sokat tudtam lengyel barátaink gasztronómiájáról. Konkrétan semmit. Szégyen és gyalázat. Viszont nagyon finom ételeket kaptunk végig. Kiadósakat, laktatóakat. Én személy szerint nagyon szeretem megkóstolni más országok specialitásait, és amikor csak tudok, a semleges Burger King, McDonald's és KFC helyett, inkább a drágább, de helyi ételeket árusító éttermeket keresem fel.

SERTÉSBORDA KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 kg sertésborda
1 kg savanyú káposzta
1-2 fej vöröshagyma
só, szemes bors, paprika, majoránna, néhány babérlevél
zsír vagy olaj a sütéshez


A bordát mossuk meg, majd szárítsuk meg és vágjuk fel kisebb adagokra. Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a paprikát és a majoránnát.  Süssük meg a serpenyőben mindkét oldalát. tegyük bele egy lábasba.  A káposztát nyomjuk ki,(ha túl savanyú lenne, vízzel is átmoshatjuk) vágjuk fel és öt percig dinszteljük, előzőleg hozzáadva a majoránnát és a sót. Tegyük hozzá a sertésbordához. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel kockára, majd pároljuk üvegesre és adjuk hozzá a káposztához és a sertésbordához. Öntsünk hozzá kb. fél pohár vizet, adjuk hozzá a babérlevelet, egy kevés sót és néhány szemes borsot. fedjük le fedővel és kis lángon pároljuk nem egész két órán keresztül. Időnként nézzük meg, hogy elpárolgott-e a víz, és ha igen, akkor egy keveset hozzáönthetünk, de ne túl sokat, nehogy káposztaleves legyen belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Author

Jakab Julcsi vagyok, eme blog írója. Nagyon szeretem a burgundi-bordó színt, a népzenét, néptáncot, a II. világháború történetét. Ha le akarsz venni a lábamról a mogyorós fehércsokival, és a bazsarózsával nyert ügyed van.